Orkla Foods Sverige AB

Varför är era produkter dyrare än köttprodukter?

Uppdaterad

När det gäller priset så är det viktigt att förstå att det är skillnad på soja och ärtor och sojaprotein och ärtprotein som vi använder i våra produkter.
Ärtorna och sojan i våra produkter går igenom en förädling för att få sin smak och köttlika konsistens samt höga proteinhalt. Råvarorna ska bland annat tvättas, lagras, torkas, malas och renas till protein hos våra leverantörer och sedan smaksättas och tillagas hos oss för att få sina egenskaper, vilket driver kostnader utöver själva råvaran från fältet!

En annan kostnadsdrivare är det faktum att det idag råder en global kapacitetsbrist i tillverkningsledet av växtproteiner. Marknaden har inte hunnit ställa om efter den kraftigt ökade efterfrågan på växtprotein de senaste åren, där köttindustrin har en lång historia av storskalighet och kostnadseffektiviseringar. Med ett än så länge litet utbud av leverantörer som förädlar växtproteiner och en stor efterfrågan så pressas priserna upp.

warning Created with Sketch.